Holtebrekkelever bedriver husbygging i urbant terreng

Rådhusplassen - 17. september 2011

I 4. klasse på steinerskolen er det vanlig å ha en byggeperiode der elevene lærer grunnprinsippene for hvordan et hus settes opp. Det blir gjerne litt ulikt år for år; ikke minst hva gjelder plasseringen av byggetomten. Også i år ble skolen vår bedt om å bidra på høstmarkedet «Et levende mangfold – antroposofi i praksis» på Rådhusplassen i Oslo. Vi bygget et lite flettehus der inne for tre år siden, og i 1999 bygget vi på Youngstorget. Så vi dro inn med et lass med ferske, unge og slanke rognettrær felt under gårdsuken på Bergsmyrene - og 10 landsens barn fra 4. og 5. klasse. Dessuten lagde vi en stand med utstilling av elevarbeider og informasjonsmateriell.husbygging

En rekke antroposofisk-orienterte initiativer deltok med salgsboder og utstillinger, det var konserter, pinnebrødsteking over bål og mye naturmaterialer i uvante, urbane omgivelser. Plassert midt i folkestrømmen mellom sentrum, Aker brygge og Nesoddbåtene ble det hamret, saget og banket, og veggene ble flettet av flittige barnehender. Alt i ialt var nok bortimot 200 barn mer eller mindre deltagende. Mange foreldre fant kjærkommen barnevakt hos oss. Andre trodde det var påmeldingslister eller noe man måtte betale for å delta på. Noen ble overrasket over at elevarbeidene våre ikke var til salgs...Våre egne flinke og ivrige foreldre ved skolen stilte opp og bidro flott.

En av fordelene med denne byggeteknikken er at materialene så og si er gratis; dermed behøver vi ikke være så nøye vedrørende utvelgelse eller om noe går galt. Det er bare å bytte stokken ut med en annen. Improvisasjonsnivået er høyt. Lekfylt actionsløyd; det skal og må gå fort unna! Og vi kan bygge på flere steder på huset samtidig. Og man kan i stor grad velge selv hvor man vil bidra.

Klokken 16 holdt Sindres far og multikunstner/smed Paul Bould auksjon. Og klokken 18.00 ble så huset, fiks ferdig men med ikke helt regntett tak og vegger som nok må påregnes noe gjennomtrekk, satt på hengeren. Vi satte det av i Eventyrbrua steinerbarnehage. 3000 kroner får de to klassene på deling til sine respektive klassekasser.

Lars Wegge

Forsiden | Aktiviteter og turer | Rådhusplassen - 2011