Syvende klasse på Soleggen - mars 2011

Da er vi tilbake fra det som skulle bli en noe annerledes leirskoleluke på Soleggen.
Da vi vel var oppe i fjellet stod vi der uten turlederne, overraskende og plutselig. Men det hele ordnet seg på telefonen med god hjelp av Ivar på Hovseter. Han hadde kontakt med Bård fra Bergen, som skulle dit med en klasse videregående elever fra Hovseter. Bård viste seg å være en erfaren tur-general med svært mange opphold bak seg med elever på Soleggen.

Viktigst var likevel at vi fikk opp vår egen Eivind, og slik ble sikkerhet og kunnskap om fjellet ivaretatt på beste vis. Dette skulle vise seg å være bra, for da vi gikk til sengs tirsdagskvelden var uværet allerede i gang.

snostorm-mars-2011Onsdagen begynte med stiv kuling og tykk snøfokk, å gå på ski i fjellet var ikke å tenke på. Vi bestemte oss for en tur på norsk fjellmuseum i Lom sammen med den videregående klassen fra Hovseter. Det regnet og sluddet tett og været var mildt sagt ufyselig. Vel nede i bygda kom vi i nærkontakt med en mammut, denne fortidselefanten som en gang vandret rundt i Europa.
Heldigvis var det bare snakk om en kopi. Vi fikk se en fin utstilling om liv og vandring i den norske fjellheimen. Læreren fikk seg en blund i muséets kinosal.

Da kvelden kom blåste det sterkere en før, og det var også blitt kaldere. Vinden stod rett ned i dalen, med frisk snøfokk og kuling styrke. De av elevene som ville, fra sjuende og fra videregående, fikk nå tilbud om å være med på en tøff overnatting i gapahuk den natten. Soleggen har en permanent gapahuk som er bygget i tre. Den kvelden la de seg til rette med tykke soveposer, vinduker og doble liggeunderlag. Vinden blåsene rett ned fra dalen og alle lå i god le inne i gapahuken under Eivinds myndige vinger. Alt lå tilrette for en spennende natt under åpen himmel. Alle sov søtt, men klokka tre på natta begynner vinden å skifte retning og snøfokken driver nå rett inn i gapahuken. Snøen legger seg på soveposer og vindduker. Vinden vender mer og mer, nå er det på tide å komme seg i hus, eller ende opp med våte soveposer og snødyner. Eivind tar den tunge beslutningen om å gi opp overnattingsforsøket og komme seg i hus. Den natta trampet en flokk med avskyelige snømenn seg frem gjennom stiv kuling. De slet opp døra til Soleggen og forsynte seg grådig av leirskolens kakao og vaffellager. Siden la de seg og snorket og sov tilfreds i Soleggens køyesenger.

Neste dag blåste det så det trengtes to barn for å åpne ytterdøra , og sikten den morgenen var kun få meter. Men en liten tur ut var like fullt på sin plass, men å gå på ski var ikke på tale. Vi gikk noen hundre meter i tau og fikk virkelig kjenne på fjellets enorme styrke. Det blåste så man kunne trille avgårde, og sikten var nede i få meter i de sterkeste kastene. Etter en time ute var det på tide å gå inn. Der fikk vi snø- og skredkurs av Bård. Det var også på dette tidspunkt ryktene om den fryktelige «Gaustad-manen» (som de sier i Bergen) begynte å svirre for alvor.
landskap-mars-2011Vinden var utover dagen begynt å løye og før middag var det blitt så stille av vi på ny kunne gå ut. Som en del av skredkurset, kunne de som ville nå bli begravd i snøen, for slik å få kjenne på hvordan det er å ligge inne i et ras. Dette er den beste måten å huske det man har lært om skred på, når man senere er på tur i fjellet.

Torsdagskvelden, etter utallige oppfordringer og kanskje på grunn av en liten forsnakkelse om Gaustadmannen, måtte Bård til pers og fortelle den forferdelige historien om nabohuset til Soleggen. soleggen-mars-2011Og ikke minst de våte fotsporene som man kan se i gangen på på Soleggen på natten. Likbleke gikk vi til ro den kvelden, utstyrt med hodelykter og mobiltelefon i tilfelle det fryktelige spøkelset skulle dukke opp. Men det gikk bra og etter en skjelvende natt gikk
solen på ny opp neste morgen. Og faktisk, solen skinte denne dagen, endelig skulle vi få en skikkelig skitur, ja noen kom seg til og med på topptur, helt opp på selve Soleggen. Endelig skinte solen, kaldt var det, men tur ble det.

Jostein,
klasselærer