På Steinerskolen hører barna mye historier, men sjette klasse er kanskje det største historieåret.
I 6. Klasse får elevene høre om menneskehetens historiske gang. Vi begynner med det gammel-indiske, den persiske og den egyptiske kulturperiode, for så å gå til den greske kulturepoke hvor vi forteller om myter og historier. Her i det greske dveler vi lengst. Til alle disse historieperiodene lages det selvfølgelig arbeidsbøker hvor elevene selv skriver og tegner fra det de har hørt.
6. klasse er et år i likevekt. Slik den greske kulturen med sin kunst og tanke står frem i klarhet og harmoni, slik står også 6.klassingen frem i en art harmonisk balanse mellom barnealderens letthet og pubertetens tyngde.
Vi spiller ofte et gresk spill i dette skoleåret. Det kan være en tragedie eller en komedie. Kanskje valgt ut etter hva man syns denne spesielle klassen trenger.
Men vi har andre perioder i dette året også. Geografisk har klassen kommet til Norden, og vi ser bl.a. på forskjeller og likheter mellom de nordiske landene. Elevene får også ofte velge seg et av de nordiske landene, som de skriver en særoppgave om.
I naturfag er det botanikk som er hovedtema dette året. Tankene kan følge plantenes varierende former i sin lovmessige sammenheng med miljøet. Vi ser på fjellplanter, vannplanter, skyggevekster og solelskende planter.
I norsk er det året for ordklassene. Vi går grundig gjennom de 10 ordklassene, samtidig som vi hele tiden arbeider med rettskrivning. Klassen får også flere selvstendige skriveoppgaver som stiler og særoppgaver. Det blir også gitt en del diktater.
Tegning gjør vi mest i arbeidsbøkene i sammenheng med de perioden vi har, men vi har et fag som er kalt frihåndsgeometri, som er en forberedelse til 7. Klasses geometri med passer og linjal. I 6. Klasse lærer barna mange av de begrepene som kommer neste år. De skal vite de rette ord og utrykk på geometriske figurer, og øver seg med frihånd på mange av de formene som de til neste år må gjøre med den største nøyaktighet.
I maling er det mange motiver å hente fra fortellerstoffet, og vi kan også prøve oss med kritt oppå maleriet etter at vannmaleriet er tørket.
I eurytmitimene tar vi også i bruk de geometriske begrepene i dette året.
Vi tar også gjerne noen turer i 6. Klasse. Foruten å dra i svømmehallen prøver vi alltid å få til en padletur på noen av Hurums vann, med en eller to overnattinger. Ellers begynner nå klassen å glede seg til neste års store utflukt til Soleggen, og klassen tjener nå penger ved å selge boller som de har bakt hjemme hver fredag.
Dagen begynner også i 6. klasse med en rytmisk del. Etter morgenverset har vi som regel sang og noen form for lek. Vi spiller også fløyte, og klassen har nå blitt så dyktig at vi har tatt i bruk altfløyter og tenorfløyter og kan spille firstemte melodier.
Selv om barna nå virker ganske store, er det viktig å bevare det lekfulle så lenge som mulig så de ikke før tiden blir dratt ned i pubertetens tyngde og den selvopptattheten som det ofte fører med seg.